Monday, July 20, 2009

renungan bersama
Sunday, July 19, 2009

Amaran dari ALLAH S.W.T


cerita ini telah hamba perolehi dari seorang sahabat Umt. so renung-renungkan dan selamat membaca....

Begini ceritanya.... Sahabat saya tu seorang guru di salah sebuah sekolah di Malaysia. Sahabat saya tu mempunyai seorang kawan Cina yang sama mengajar macam dia. Kawan Cinanye kata , dia telah terbaca berita di akhbar Cina baru-baru ini yang mengatakan ada seorang bayi cina baru saja lahir dalam keadaan mulutnye seperti berjahit tapi takdelah kesan jahit. Cuma mulutnye tertutup rapat. Jadi doktor bersepakat untuk membedah bayi Cina tersebut.

Ketika dalam pembedahan, mulutnya berjaya dibedah tapi ada sesuatu yang amat memeranjat yang berada di dalam mulut bayi tersebut.............. Nak tahu ape dia???????? Doktor yang membedah bayi tersebut telah menemui sehelai kertas kecil yang didalam kandungannye bertulis dalam tulisan cina..nak tahu tak apa kandungannye??? Didalam kertas tersebut telah menyebut dalam tulisan cina yang berbunyi "Ingatlah wahai manusia , sesungguhnye Hari Kiamat akan menjelma tidak lama lagi" Maka terperanjat lah doktor cina tersebut sebab bayi tersebut memang sejak dilahirkan memang mulutnye tertutup.Jadi tiada bukti mengatakan ada orang yang meletakkan kertas kecil tersebut.

Jadi memanglah terbukti bahawa kuasa Allah Yang Maha Besar menciptakan bayi tersebut sedemikian rupa untuk memberi maklumat kepada manusia tentang ketibaan hari kiamat.. Sesungguhnye Allah Maha Bekuasa untuk memberikan agar bertaubat. Jadi sesungguhnye Allah sebenarnye masih sayangkan kita kerana telah memberi maklumat tersebut... Adakah anda percaya ?

Dalam keadaan ini , cuba kita renungkan pada zaman Rasullulah s.a.w Allah telah memberikan petunjuk kecil tentang tanda- tanda hari kiamat sejak zaman nabi-nabi dulu lagi.Contonhya lelaki kawin sama lelaki begitulah sebaliknye. Dan didalam Al-Qur'an sendiri telah mengatakan bahawa tanda-tanda hari kiamat ialah apabila orang Islam! sendiri yang membenci islam dan menentangnye. Ini telah terbukti pada zaman sekarang di negara kita.

Jadi secara amnye... sebenarnye hari kiamat akan menjelma tidak lama lagi tapi kita tak tahu bila. Cuma Rrasullullah ada menyebut hari kiamat akan datang pada hari Jumaat tapi tak tahu bila...........Tapi kita hairan kenapa akhbar melayu tiada berita ini. Ini adalah disebabkan pemerintah tak mahu akan menjadi kecoh di negara ini. Jadi sama-samalah kita renungkan bersama sesungguhnya berita itu adalah merupakan satu bonus daripada Allah terhadap manusia agar bersiap sedia.....untuk menanti ketibaan hari kiamat....................

Seperkara lagi ialah berkenaan salah satu tanda kiamat iaitu akan berlaku gempa bumi di tiga tempat ....timur tengah,barat dan timur. Waktu itu baru Turki dan Taiwan. Tup..tup..Mexico di landa gempa bumi yang dasyhat juga seminggu. Dan Allahyarham Ustaz Taha pernah berkata sekitar lima tahun lepas salah satu tanda kiamat akan berlaku kekecohan di Indonesia dan Turki.

Sama sama kita renungkan...buktinya jelas makin nyata dari hari ke hari....sabarlah menanti.....sekian ini adalah keratan email yang dihantar oleh seorang rakan kepada saya.. oleh itu menjadi tanggungjawab saya untuk edarkan pada semua.. sekian..dlm Mulut Bayi (pernah disiarkan di sebuah akhbar berbahasa Cina Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW) "Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan- amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barang siapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar." (Surah Al-Ahzab:71)

http://writetoboy.blogspot.com

KL MOOT 2009PROGRAM
Perjumpaan Kelana Kuala Lumpur 2009 (KL Moot 2009)

TARIKH
31 Julai 2009 dan 01 Ogos 2009
(sempena Hari Pengakap Sedunia 1 Ogos )

TEMA
Berkelana untuk Kedamaian Sejagat
’Satu Malaysia Satu Wawasan’

ANJURAN
Majlis Pengakap Kelana WPKL

OBJEKTIF
Memupuk semangat berkelana (rovering) dikalangan ahliahli
Kelana dengan membina silaturrahim dan mengukuhkan
perpaduan sesama ahli Kelana dan masyarakat menerusi
aktiviti-aktiviti bersama .

PENDAFTARAN
Borang pendaftaran perlu dihantar sebelum 21 Julai dan
50% deposit perlu dibayar ke Akaun AmBank Pasukan
Pengakap Kelana Zonice
No. Akaun 014-201-200405-9
Masa lapor diri bermula jam 3 petang 31 Julai 2009

TEMPAT
Pusat Latihan Pengakap Kuala Lumpur ,
Lot 11, Jalan E 1/1 , Kaw.Perindustrian Taman Ehsan ,
Kepong, Kuala Lumpur

SASARAN
Ahli Kelana KL – Satu Zon : 50 Peserta
Pasukan Terbuka dan Jemputan.

BAYARAN
Yuran Penyertaan – RM 50
(Scarf,Tag,Lencana,Sijil,Aktiviti)

MAKAN & MINUM
Makan dan minum akan disediakan oleh pihak penganjur
pada 1 Ogos sahaja. (Sarapan , Makan Tengahari dan
Makan Malam)

PENGANGKUTAN
Pengangkutan ke tempat aktiviti akan disediakan.

KELENGKAPAN YANG PERLU DIBAWA
Uniform lengkap.
Peralatan untuk berkhemah. (khemah tidak disediakan).

LARANGAN
KL Moot adalah bebas dadah dan arak.
Zon Larangan Merokok

AKTIVITI Perhimpunan Hari Pengakap Sedunia , 5th APR JOTA /
JOTI , Kesenian dan Kebudayaan , Ekstrem ,
Komuniti , Pameran , Forum ’Rover Way’
www.roverskl.org

Wednesday, July 08, 2009

PPSMI Mansuh 2012


Petang tadi, Kabinet telah meluluskan untuk memansuhkan PPSMI. Polisi yang telah diperkenalkan pada tahun 2003 itu telah memberikan impak yang besar terhadap situasi negara, sehingga isu telah dicanang oleh pihak pembangkang dan membawa kekalahan teruk kerajaan pada pilihan raya tahun lepas.

PPSMI ini telah mendapat banyak bantahan daripada banyak pihak, antaranya adalah NGO2 dan ahli sasterawan negara, Dato' A samad said.

Setelah hampir 6 tahun PPSMI diwujudkan, kerajaan akhirnya perlu akur dengan kehendak rakyat bahawa PPSMI sebenarnya membunuh bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda, ia boleh meruntuhkan lagi moral Bangsa melayu dan mungkin juga akan menggagalkan usaha Kerajaan untuk mewujudkan satu malaysia.Dr. M dlm blognya cukup menentang keras keputusan kerajaan tersebut, nemun seperti kata2 Najib, 'rakyat didahulukan, prestasi di utamakan", Dr'M tolak tepi.

Hasil kajian telah menunjukkan bahawa pelajar-pelajar yang menggunakan PPSMI mempunyai minat yang semakin kurang dalam mata pelajaran sains dan teknologi walaupun keputusan pepriksaan menunujukkan peningkatan 4%. Guru-guru juga mempunyai masalah yang cukup besar berkomunikasi dalam bahasa Inggeris. Ini membuktikan bahawa PPSMI merupakan suatu kesilapan besar bagi pihak Kerajaan.

Pemansuhan PPSMImerupakan sebuah kemenangan rakyat, kemenangan dalam menegakkan kebenaran dan menghapuskan pembohongan. Tahniha kepada semua yang tekad untuk menjaga bahasa Melayu. Semoga Bahasa Melayu akan terus dihormati dan disanjung di masa hadapan.

Rentetan Peristiwa PPSMI

ulai 2002 - Mesyuarat khas jemaah menteri, waktu itu perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad, meluluskan dasar baru Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI)

Januari 2003 - Dasar ini diperkenalkan berperingkat-peringkat dengan dimulai Tahun 1 untuk peringkat sekolah rendah, Tingkatan 1 dan Tingkatan 6 Rendah untuk sekolah menengah

Januari 2007 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah menengah

Januari 2008 - Pelaksanaan penuh PPSMI untuk peringkat sekolah rendah

Mac 2009 - Lebih 8,000 menyertai demonstrasi membantah PPSMI dengan berarak ke Istana Negara. Ia didukung Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) yang diketuai oleh Datuk A Samad Said dan Datuk Dr Hassan Ahmad.

Mac 2009 - Satu kajian mendapati PPSMI hanya berjaya meningkatkan empat peratus penguasaan bahasa Inggeris tetapi sebaliknya mengurangkan minat untuk mempelajari Sains dan Matematik.

Kajian 53 pakar bahasa itu, merumuskan dasar kontroversi tersebut "menimbulkan kerugian berganda kepada kepada murid, terutama kepada 75 peratus murid yang tergolong dalam kategori (pencapaian) sederhana dan lemah dalam tiga mata pelajaran terbabit, Bahasa Inggeris, Sains dan Matematik."

Mei 2009 - Kesemua lima Sasterawan Negara yang masih hidup menolak dasar ini - sekali gus mencipta rekod sejarah budayawan menentang dasar kerajaan tersebut.

Jun 2009 - Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut mempertikaikan dasar tersebut dengan memberi amaran "jangan jadikan pelajar bahan ujian" dasar yang "jelas mempunyai pelbagai kelemahan ketara."

Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman pula berkata "salah, tidak beretika dan tidak rasional jika dasar pendidikan negara diputuskan melalui prasangka, emosi, persepsi dan andaian individu-individu tertentu yang tidak mempunyai kepakaran dalam bidang pendidikan sebenarnya."

Julai 2009 - Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan dasar PPSMI dimansuhkan sepenuhnya pada 2012.

Monday, July 06, 2009

Anugerah Keamanan Nobel


Anugerah keamanan Nobel merupakan sebuah anugerah yang diberikan kepada seseorang atau sesebuah organisasi yang telah memberi sumbangan yang cukup besar dalam menjaga kelangsungan nikmat keamanan didunia. Anugerah ini pertama kalinya diwujudkan pada 1901 dan orang pertama yang menerima anugerah ini adalah Henri Dunant dan Frédéric Passy.
ia diasaskan oleh Alfred Nobel pada tahun 1901.Pada 27 November 1895,beliau telah menandatangani wasiat terakhirnya di Paris. Apabila wasiat itu dibuka dan dibaca selepas daripada kematiannya,wasiat itu menyebabkan timbulnya banyak kontroversi sama ada di Sweden dan di peringkat internasional,kerana Nobel telah meninggalkan sejumlah besar kekayaannya untuk penubuhan sebuah anugerah hadiah Nobel.Keluarganya menentang pengadaan Hadiah Nobel tersebut,dan penganugerah hadiah yang telah dia namakan enggan untuk membuat apa yang telah diminta olehnya dalam wasiat tersebut.Pada mulanya,anugerah hadiah nobel ini berlaku dalam tempoh 5 tahun sebelum Hadiah Nobel yang pertama dianugerahkan pada tahun 1901.Berdasarkan kepada sejarahnya,ada dua orang saintis yang beragama Islam telah mendapat hadiah nobel tersebut antaranya ialah Prof Abdus Salam yang berasal dari Pakistan dan Ahmed H. Zewail yang berasal dari Mesir tetapi telah bermaustatin di Amerika.Abdus Salam mendapat hadiah nobel dalam bidang fizik manakala Ahmed Zewail dalam bidang kimia.

Senarai Penerima Anugerah Nobel.

2008Martti Ahtisaari
2007Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) and Albert Arnold (Al) Gore Jr.
2006Muhammad Yunus and Grameen Bank
2005International Atomic Energy Agency (IAEA) and Mohamed ElBaradei
2004Wangari Maathai
2003Shirin Ebadi
2002Jimmy Carter
2001The United Nations ( U.N.) and Kofi Annan
2000Kim Dae Jung
1999Doctors Without Borders (Médecins Sans Frontières)
1998John Hume and David Trimble
1997International Campaign to Ban Landmines (ICBL) and Jody Williams
1996Carlos Filipe Ximenes Belo and José Ramos-Horta
1995Joseph Rotblat and Pugwash Conferences on Science and World Affairs
1994Yasser Arafat, Shimon Peres and Yitzhak Rabin
1993Nelson Mandela and Frederik Willem de Klerk
1992Rigoberta Menchú Tum
1991Aung San Suu Kyi
1990Mikhail Sergeyevich Gorbachev
1989The 14th Dalai Lama, Tenzin Gyatso
1988The United Nations Peace-keeping Forces
1987Oscar Arias Sánchez
1986Elie Wiesel
1985International Physicians for the Prevention of Nuclear War
1984Desmond Mpilo Tutu
1983Lech Walesa
1982Alva Myrdal and Alfonso García Robles
1981Office of the United Nations High Commissioner for Refugees
1980Adolfo Pérez Esquivel
1979Mother Teresa
1978Mohammad Anwar Al-Sadat and Menachem Begin
1977Amnesty International
1976Betty Williams and Mairead Corrigan
1975Andrei Sakharov
1974Seán MacBride and Eisaku Sato
1973Henry A. Kissinger and Le Duc Tho
1972The prize money for 1972 was transferred to the Main Fund.
1971Willy Brandt
1970Norman Ernest Borlaug
1969The International Labour Organization (ILO)
1968René Cassin
1967One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1966One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1965United Nations Children's Fund (UNICEF)
1964Martin Luther King Jr.
1963The International Committee of the Red Cross and The League of Red Cross Societies
1962Linus Carl Pauling
1961Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld
1960Albert John Lutuli
1959Philip John Noel-Baker
1958Georges Pire
1957Lester Bowles Pearson
1956One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1955One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1954The Office of the United Nations High Commissioner for Refugees
1953George Catlett Marshall
1952Albert Schweitzer
1951Léon Jouhaux
1950Ralph Bunche
1949Baron John Boyd Orr of Brechin
1948One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1947The Friends Service Council and The American Friends Service Committee (the Quakers)
1946Emily Greene Balch and John Raleigh Mott
1945Cordel Hull
1944The International Committee of the Red Cross
1943One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1942One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1941One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1940One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1939One-third of the prize money was transferred to the Main Fund, and two-thirds to the Nobel Institute's Special Fund
1938The Nansen International Office for Refugees (Office international Nansen pour les réfugiés
1937Viscount (Lord Edgar Algernon Robert Gascoyne Cecil) Cecil of Chelwood
1936Carlos Saavedra Lamas
1935Carl von Ossietzky
1934Arthur Henderson
1933Sir (Ralph) Norman Angell (Lane)
1932The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund.
1931Jane Addams and Nicholas Murray Butler
1930Lars Olof Jonathan (Nathan) Söderblom
1929Frank Billings Kellogg
1928The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund.
1927Ferdinand Edouard Buisson and Ludwig Quidde
1926Aristide Briand and Gustav Stresemann
1925Sir (Joseph) Austen Chamberlain and Charles Gates Dawes
1924The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund
1923The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund.
1922Fridtjof Nansen
1921Karl Hjalmar Branting and Christian Lous Lange
1920Léon Victor Auguste Bourgeois
1919Thomas Woodrow Wilson
1918The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund
1917The International Committee of the Red Cross (Comité International de la Croix-Rouge)
1916The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund
1915The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund
1914The prize money was allocated to the Nobel Institute's Special Fund
1913Henri La Fontaine
1912Elihu Root
1911Tobias Michael Carel Asser and Alfred Hermann Fried
1910The Permanent International Peace Bureau (Bureau International Permanent de la Paix)
1909Auguste Marie François Beernaert and Paul Henri Benjamin Balluet d'Estournelles de Constant
1908Klas Pontus Arnoldson and Fredrik Bajer
1907Ernesto Teodoro Moneta and Louis Renault
1906Theodore Roosevelt
1905Baroness Bertha Sophie Felicita von Suttner
1904Institut de Droit International (Institute of International Law)
1903Sir William Randal Cremer
1902Elie Ducommun and Charles Albert Gobat
1901Henri Dunant and Frédéric PassyNikmatnya sebuah keamanan


Nikmatnya sebuah keamanan, semua hati suci mahukan nikmat tersebut dalam melayari hidup. Kebahagiaan yang dikecapi sebenarnya merupakan anugerah sebuah keamanan, pengertian tentang pentingnya persaudaraan diantara manusia. Jika ini terabai, maka rosaklah keamanan, hancurlah kebahagiaan.

Sempena dengan Hari Keamanan sedunia 2009 nanti, marilah kita bersama-sama sebarkan rasa kasih sayang sesama manusia, hilangkan segala percaturan nafsu. Tunjukkan betapa keagungan 'AMAN' dihargai.
DUNIA MAHUKAN KEAMANAN, BUKAN PEPERANGAN

Salute Jacko....


Nyanyian suara Michael Jackson ketika hayatnya, ada sesetengah pihak yang mempertikaikan kesahihan lagu ini, namun yang pasti Tuhan hanya yang tahu...SEMOGA JACKO TENANG DISANA....


Sunday, July 05, 2009

The Changing of Jacko


King of Pop Michael Jackson is dead. From child singing sensation to the pop star who changed skin colour, we take a look at the changing faces of Michael Jackson.

Michael Jackson at 15 years old, looking healthy and optimistic. He was unhappy with his looks even at this age and was teased by his father who reportedly nicknamed him "big nose".

At 20 years old, Michael was known for his distinctive afro.

But by the early 1980s Jackson had begun to tone down his African-American look.

He began to wear his hair down, in a more sporty look.

Jackson's Thriller album went gold in 1983. It was around this time that he changed to his "Thriller-era" look. His skin appears to be getting lighter, but in this photo he still has the same nose.

Jackson is pictured here with his sun-glasses, which became a staple accessory over the decades. His nose is more chiseled.

By the end of the 1980s it was more obvious that Jackson was having continual plastic surgery.


In 1988 Jackson shows off a new chin.


By 1993 the change in Jackson's appearance was dramatic: the tip of his nose was even more pointed and his face was white.


Michael Jackson's look became more androgynous.


His jaw, chin, nose, lips and eyes have all been worked on and he is barely recognisable from the child star from of the 1970s.

Looking a little better in 1997, but by this stage Jackson often wore sunglasses and a hat out in public.


He reportedly had permanent eyeliner applied as part of his plastic surgery.


Appearing in court in 2002, Jackson is pictured here unshaven.


He appeared more ebullient after his 2005 trial.


Since 2000 Jackson has been looking more and more unwell.


But when he announced his comeback in London, Jackson appeared healthier than he had done for years.

Fakta Menarik tentang Michael Jackson


Google menyangkakan trafik dari carian Michael Jackson sebagai serangan.

Google has confirmed that the surge of Michael Jackson-related searches on Google News Thursday was first interpreted as an attack on its service.

Google News was inaccessible for some people Thursday afternoon right as rumors of Jackson's death began to circulate, replaced by an error message reading "We're sorry, but your query looks similar to automated requests from a computer virus or spyware application. To protect our users, we can't process your request right now."

Of course, those queries were quite legitimate, as millions around the world searched for accurate information regarding Jackson following reports that he had suffered cardiac arrest. The spike in queries began at about 2:45 p.m. PDT Thursday, and Google thought the traffic was an attack for about 25 minutes before realizing what was going on.

Sumber:
Google thought Michael Jackson traffic was attack

Blog nih pun kena serang jugak, haha

Peningkatan jualan album Michael Jackson.In life, Michael Jackson was the king of pop. In death, he also reigns as the king of on-line retailing and radio airplay.

The pop star's passing on Thursday afternoon sparked an immediate run on CDs, videos, mp3 downloads and books that showed no signs of abating Friday afternoon.

Amazon.com was sold out of its supply of Michael Jackson and Jackson 5 CDs and DVDs within minutes of media reports announcing his death and it then saw sales of mp3 downloads begin to spike. By late Friday afternoon, Jackson-related product sales at the company's music store accounted for 19 of the top 25 best-selling CDs; the top seven DVDs; seven of the top 10 mp3 albums; and six of the top 10 mp3 songs — roughly 60% of all music sales.

Even a collection of Jackson Five Christmas songs made the top-25 CD list, which was topped by a 25th anniversary edition of Jackson's Thriller.

"We've taken more orders for Jackson CDs and mp3 products in the last 24 hours than we did in the previous 11 years of the Amazon music store. The response is just unprecedented," says Bill Carr, vice president of music and video. " It's not a surprise, though. He's a legend and the king of pop. But the kind of sales volume we are seeing is simply unbelievable."

Sumber:
Jackson is the king of media; sales soar after his death


Kembalinya Mikaeel ke Rahmatullah


Baru-baru ini, dunia telah dikejutkan oleh kematian Raja Pop, iaitu Michael Jackson, Ramai yang terkilan atas kematian nya, dan tak kurang juga selonggok isu yang tercanang sebaik dia menghembuskan nafas terakhir. Apakah benar dia mati sebagai seorang islam??

May Allah be with you, michael, always" mungkin kata-kata yang diucapkan oleh abg michael ataupun nama islam nya mikaeel ckup untuk memberikan keyakinan kepada umum bahawa jacko adalah seorang islam.

Disini diselitkan beberapa biodata menarik tentang Michael Jackson, doa dari kami semoga rohnya dicucuri rahmat. we proud of u......salute jacko.

BIODATA JACKO

Michael Joseph Jackson (lahir di Gary, Indiana, 29 Agustus 1958; umur 50 tahun) adalah penyanyi dan penulis lagu dari Amerika Serikat. Ia terkenal sebagai "Raja Pop" dan mempopulerkan gerakan dansa "moonwalk" yang telah menjadi ciri khasnya. Albumnya yang dirilis pada tahun 1982, Thriller, adalah album terlaris di dunia, dengan penjualan melebihi 104 juta kopi di seluruh dunia. Ia mulai karir bernyanyi pada usia lima tahun sebagai anggota kelompok vokal keluarga Jackson (kelak menjadi The Jackson 5) sebelum meluncurkan album solo pertamanya Got to Be There pada tahun 1971.Anak ketujuh dari keluarga Jackson, dia membuat debut di musik professional pada umur 11 tahun sebagai anggota dari Jackson 5.

Pada awal tahun 1980-an, dia menjadi figur yang sangat dominan dalam musik pop and musisi Afrika-Amerika pertama yang mempunyai crossover kuat di MTV. popularitas dalam musiknya menanjak saat ditayangkan di MTV, antara lain"Beat It", "Billie Jean" dan Thriller—credited untuk merubah video klip menjadi sebuah bentuk karya seni dan sebagai alat promosi untuk mempopulerkan sebuah channel tv. Video - video seperti "Black or White" dan "Scream" membuat Jackson menjadi andalan utama MTV pada tahun 1990-an. Lewat penampilan panggung dan video - video klipnya , Jackson mempopulerkan sejumlah tekhnik dansa, seperti robot dan moonwalk. suara dan gaya vocal Jackson mempengaruhi dan diikuti oleh banyak penyanyi hip hop, pop dan R&B.

Penghargaan - penghargaan yang telah dia raih termasuk beberapa kali Guinness World Records—termasuk Thriller sebagai album terlaris di dunia— 13 Grammy Awards, 13 buah single nomor 1 dalam solo karirnya dari musisi pria lainnya dalam Hot 100 era—and dan penjualan 750 juta unit diseluruh dunia. Hidup Jackson sangat terkenal di seluruh dunia, didampingi dengan karirnya yang sangat sukses, membuatnya menjadi bagian dari kultural pop selama 4 dekade. dalam beberapa tahun dia sering disebut - sebut sebagai salah satu pria paling terkenal di dunia.

its begin...


alhamdulillah, ary nie ak sudah berjaya menjejakkan kaki semula ke UMT, syukur sngat2 sbb still ad peluang untuk meneruskan hidup kt bumi u-empty nie.
Ak sudah pon pg dftr td n ambik result sem lepas, walaupon ad sedikit peningkatan, namun result still ag x memuaskan aty dn perasaan ak. Jd ak nk berazam agar dpt skor gler2 sem nie, ak dh xnk men2 mcm sem lepas, yes...akn aku buktikan pd seme yg ak boley berjaya, dgn menggunakan kudrat dan cara ak sendri.

SELAMAT BERJAYA BUAT DIRI AK SENDIRI.

chaiy0' jeme.....!!

AFUNDI jeme...013-9963860

renungkan...welcome back


SELAMAT KEMBALI KEPADA SEMUA PELAJAR-PELAJAR
UNIVERSITI MALAYSIA TERENGGANU

SEMOGA SEM INI AKAN MENJADI LEBIH BAIK DARI
SEM LEPAS
INSYAALLAH...

 

Odyssey Rover's Blak Magik is Designed by productive dreams for smashing magazine Bloggerized by Ipiet Blogger Templates © 2008